onsdag 21. november 2007

PFU

Hva er PFU: Pressens faglige utvalg, som forkortingen s fint står for. Jobben til PFU er å overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norsk presse. Det som skjer er at mennesker kan klage til PFU om de mener at pressen har brutt god presseskikk. Da vil PFU ta opp saken og vurdere den. Om pressen blir dømt, vil mediet måtte offentliggjøre PFUs avgjørelse, og beklage seg. Denne beklagelsen skal ikke gjemmes bort, men settes på en synlig plass. En rettferdig og god dom for en slik sak, selv om den kanskje kan være litt mild, og ikke skremmende nok? Ikke vet jeg.

Vær Varsom-plakaten, Tekstreklameplakaten og Redaktørplakaten er «plakater» de jobber spesielt etter. Dette er nedskrevne normer og regler for hvordan god presseskikk skal være, hvordan man skal oppføre seg når man taler til det offentlige.



PFU-utvalget har 7 medlemmer, og 3 av dem kan ikke komme fra pressen. Dette er for å gjøre det så rettferdig og menneskelig som mulig.



Hva er VærVarsom-plakaten?
De er etiske normer for god presseskikk i Norge. Den ble inntatt i 1936, og er fremdeles i bruk, men med endringer og oppdateringer fra den gang, naturligvis.

Altså regler for både det ene og det andre om hvordan Pressen har lo til å oppføre seg. Hva de ikke har lov til å trykke og hva som ikke er lov til å si. Dette er regler de er nødt til å holde, og om ikke kommer PFU inn i saken, der pressen kan bli dømt - og det har skjedd mange ganger. Selv om det er viktig å ha de beste sakene, skal en ikke tråkke på andre mennesker. og det er vel hele vitsen med denne plakaten - at pressen ikke skal få gjøre akkorat som de vil for å tjene mest mulig, men at de må oppføre seg etter de lover som er. - Ting får konsekvenser.

"Ord og Bilder er mektige våpen, misbruk dem ikke"

Hva sier punkt 3.2?
Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Dersom anonyme kilder tas i bruk, eller redaksjonen tilbys eksklusivitet, må det stilles særlig strenge krav til kildekritikk.

Finn en «sak» som er dømt i PFU:
For en tid tilbake ble Se og hør dømt i PFU for brudd på god presseskikk. Saken var at Se og Hør hadde et bilde av Kronprins Haakon og «Tomboy Torhild» tett inntil hverandre på den første siden. Over bilde sto teksten: «Alt om Haakons Jubel-fest» og ved siden av bildet står teksten: «Tomboy-Torhild mest sexy på slottet!»

Saken her var at bildet av Kronprinsen og «Tomboy Torhild» var 2 forskjellige bilder, som var satt så tett inntil hverandre, og også litt oppå hverandre – som en motasje, for å kunne lure oss lesere til å kjøpe blandet, fordi vi tror det er et bilde, der Kronprinsen står sammen med denne damen. Etter dialog med Se og hør, har de unnskyldt seg med at det var en feil, og at det ikke var en montasje, slik anklager hevder.

PFU dømte Se og hør for dårlig presseskikk, etter punkt 4.10 i Vær varsom plakaten



Se og Hør har brutt god presseskikk.

Ingen kommentarer: