torsdag 11. oktober 2007

Burma


Hva har internett for demokrati og ytringsfrihet i land som er relativt reservert fra omverdnenen?
Det at de har Internett, betyr at de har tilgang og mulighet til å fortelle resten av verden det som er fakta i de landet de er. Det betyr at de har muligheten til å bli sett, og ikke glemt. I disse landene, er det ofte slik at media ikke er så oppdatert eller ikke kommer ut til resten av verden, de får kanskje ikke skrive det som de egentlig har lyst til å skrive, eller ikke finner ting like viktig. Når disse landene har Internett, betyr at det er flere som bidrar. Flere forteller om deres situasjon, og flere blir oppmerksom på det som er sannheten. De blir selv mer oppdatert om verden rundt seg også, som kanskje skaper realisme.


Radiostasjonen Democratic Voice of Burma:
Hvis vi skal sammenligne dette med en norsk radiokanal, vil vi veldig fort oppdage at Voice of Burma består i mye elendighet, og veldig lite sladder om Kongehuset, skuespillere og røde løpere. Her er det fakta og informasjon som står i fokus. Radiokanalen er et informasjons medium, som skal gi befolkningen fakta om det som skjer rundt om, ikke en underholdningskanal, slik vi ser på det her i landet. Selv om vi har nyheter hver time, eller halvtime, så er resten av tida fylt med reklame, viktige diskusjoner om kjolevalg, eller konkurranser eller annet snakk. Mye av det vi får er lærerikt og interessant, men det er ikke den samme typen som den vi finner i Burma. Voice of Burma er mer som en nyhetkanal, som ruller og går, og med nye elendigheter og kriser, eller informasjon om du vil.

Når vi sitter i bilen, eller er på jobb, eller lager mat så hører vi ofte på radio, vi kan sitte å le, vi kan finne det interessant, teit, uviktig eller viktig, men vi bruker det både som informasjon og underholdning. I Burma tror jeg ikke at de sitter og ler mens de hører på radioen, det er mer en viktig kilde, for å få med seg det som er situasjonen nå - Og Nå.

Nyheter fra Burma:
Det vi kan se på denne bloggen er at det er en blogg som har som hensikt å bli hørt. De prøver å nå ut i verden, og få folk med seg til å stoppe alle de forferdelige tingene som skjer der nede. På siden står det forklart hvordan vi, som sitter rundt om i verden kan bidra med vårt. Vi kan sende en melding til Kina. Dette høres kanskje litt lite ut, men om bare en gjør det, så blir det straks flere, og etterhvert som meldingene kommer opp i et antall, kan det bli en viktig vekker for Kina.

På denne siden er det også oppført et rom der du kan skrive ned dine meninger, spørsmål eller opplevelser som du vil dele med andre. Dette gjør at siden ikke bare blir en side som noen har laget, men en side som alle kan delta i, og som får fram hvordan meningene er, hvordan folk, fra forskjellige steder oppfatter det forskjellige.

Vi finner også bilder på siden. Bilder som forteller oss hva som er rett og hva som er galt, men også sterke bilder som setter inntrykk på oss. Jeg tror de bildene er beregnet på oss. Ikke på de som sitter et annet sted i Burma, og vet hva som foregår, og vet hvor vanskelig forholdene er, men for å vekke oss. Få øynene vår opp. Jeg tror det er bra at folk engasjerer seg, ikke bare sitter å ser på!

Ingen kommentarer: